| Elfelejtett jelszó | Regisztráció

Tanácsadó

Karrier Iroda - Pannon Egyetem

Karrier tanácsadás a kezdetektől...

A karrier tanácsadás gyökerei a 19. század végi Angliába nyúlnak vissza. Az „appointments committee-t” Oxford kollégiumai hívták életre annak érdekében, hogy segítsék a diákok orientálását. A második világháború után a szolgáltatás általánossá vált – felelve a piaci igényekre. A szolgáltatás fejlődését a diverzifikálódó munkaerőpiac és a nyolcvanas évek gazdasági recesszióját enyhítő állami szerepvállalás élénkítette, s erre a mintára hajaz a pályaválasztási tanácsadás fejlődése is.

http://kairo.uni-pannon.hu/sample/commonuploads/images.jpgAngliában a recesszió idején nyert elfogadást az irányelv, mely szerint a munkaerőpiac képviselőit és az oktatásban résztvevőket közelebbi kapcsolatba kell hozni egymással, és szorgalmazandó a munkaerőpiac és az oktatás  oldaláról fellépő reális igények és lehetőségek megfogalmazása. Ennek köszönhető, hogy ma már minden angol egyetemen és főiskolán jelen van a működő karrierszolgálat.

Hazánkban a felsőoktatási karrier-tanácsadás néhány éve kezd elterjedtté válni – válaszképpen a piaci igényekre. A tanácsadás filozófiája és attitűdje napjainkra megváltozott: a kezdetben gondoskodó, paternalista tanácsadás illúziója helyett arra halad, hogy a hallgatók önállóan, célokat kitűzve, saját erősségeik tudatosítása, és használata révén érjenek el sikereket a munka világában.

A Pannon Egyetem Karrier Irodájának célja, hogy a karrier tanácsadás segítségével a hallgatók képesek legyenek életük függetlenebb, kompetensebb tervezésére és vezetésére.